Thursday 8 December 2011

 
SATAY

Satay ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.Satay dicipta oleh para pedagang jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada abad 19.Di Malaysia, satay sering dikaitkan dengan sate Kajang. Di Bayan BaruPulau Pinang ada dijual sate Kajang. Begitu juga dengan diIpohMuar dan Johor Bahru.Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat. Satay mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. Kuah satay disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herbaBau yang wangi amat penting. Boleh juga didapati, sate dihidang dengan bawang merahdan timun, selain ketupat nasi atau nasi himpit.

No comments:

Post a Comment